3dpBurner – díl I. – Hvězdné války doma na stole

IMG_9519_webZhruba v době, kdy jsem dokončoval tisk dílů na frézu Cyclone PCB factory o které jsem zde již psal, jsem objevil open source projekt laserové gravírky 3dpBurner. Jde o jednoduchou konstrukci, která sestává z dílů, vytištěných 3D tiskárnou, pár závitových tyčí, vodící tyče a další díly, používané v 3D tiskárnách. Projekt se mi zalíbil a rozhodl jsem se, že si ho postavím jako další doplnění mé CNC/3D dílny. V současnosti autor vydal verzi 3dpBurner2, která má být vylepšená, ale už bohužel nejsou volně ke stažení soubory pro tisk. Zde popisovaná verze je verzí první, tedy tou, ke které je vše volně stažitelné.

Oproti CyclonePCB jde o jednodušší stroj, 3D modely dílů mi nepřijdou tak dobře propracované, ale přesto jdou tisknout velmi dobře a to i z “nepodporovaného” PLA.

IMG_9200_web

Jak jsem ověřil, tak není nutné se bát tisku držáků vozíku i přes to, že jsou otvory pro vodící tyče zpočátku tištěny “do vzduchu” – použil jsem Slic3r, tisk bez podpor. Zbytečný materiál jsem začistil lámacím nožem.

Po vytištění všech dílů a zajištění kovového materiálu “korespondenčním” způsobem jsem přistoupil k pokusnému umístění na překližkovou základnu, kterou mi naformátovali v Bauhausu.

IMG_9224_webIMG_9235_web

Sestavování dílů dohromady není tak snadné, jako u CyclonePCB a občas vyžadovalo více, než 2 ruce…

IMG_9229_web

… které mi bohužel moje pomocnice, která držela dohled nad stavbou a hlídala díly, poskytnout nemohla

IMG_9478_web

Další potíž pak byla v tom, že oba nové stroje jsem už nemohl sestavovat ve své “dílně” v ložnici a musel jsem zabrat i obývák (ještě štěstí, že mám tak tolerantní přítelkyni)…

IMG_9237_web

Při prvním pokusném sestavení sedělo všeo hezky až do chvíle, než jsem zkusil přiložit i desku stolu – přes to, že jsem chtěl suchou překližku a požadoval ji rovnou se asi za 14 dní, po které byla doma v obýváku v suchu to dopadlo takto:

IMG_9236_web

Takhle jsem to nechat nemohl, takže přišlo na řadu osvědčené plexi

IMG_9476_webIMG_9488_web

Po osazení motorů, řemenů a provizorní elektroniky jsem mohl přikročit k pokusům s pohybem jednotlivých os

IMG_9517_web

Vše se hýbe správně a bez drhnutí, takže jsem objednal z Číny modrý gravírovací laser 1,6W pro první pokusy.

Současně dokončujeme moji novou pracovnu, takže gravírka má už i své místo

IMG_9518_web

Jakmile laser, ochranné brýle a elektronika dorazí, tak bude následovat další díl seriálu a zatím si můžete prohlédnout další fotografie ze stavby v galerii níže…