ESP8266 – Jak na překlad aplikací pod Windows

Screenshot 2014-12-28 12.24.27Pro rodinu Wifi modulů, postavené na SoC ESP8266 existuje port GCC překladače a částečně otevřené SDK, které umožňuje tvorbu vlastních aplikací. Existuje i virtuální stroj, založený na Linuxu, který obsahuje vše potřebné pro překlad a vývoj. Bohužel pro mě ale používám téměř výhradně platformu Windows a můj již celkem dýchavičný Atom nezvládá příliš dobře běh virtuálních strojů. Naštěstí se objevil Development kit pro Windows s (bohužel) Eclipse IDE… To bohužel je tam proto, protože Eclipse IDE běží pod Javou, což mému Atomu také moc nepřidá. Instalace podle postupu v příspěvku proběhla bez potíží – poslední zveřejněná verze také již obsahuje SDK 0.9.4 a sadu příkladů včetně AT_v0.20, který používám jako etalon správnosti překladu a který jde – jak je vidět na následujícím obrázku, bez potíží přeložit.

Screenshot 2014-12-26 13.33.15

Výsledkem překladu jsou binární soubory, které je možné přímo nahrát do modulu.

Instalace prostředí ale nemá smysl, pokud jen chceme nahrávat již hotový FW – mým cílem bylo dosažení překladu FW LUA interpreteru buď od nodemcu, nebo od nodelua. NodeLUA dávám přednost kvůli propracované návaznosti na on-line vývojové prostředí a to i přesto, že implementace LUA je v nodemcu lépe zvládnutá. Vytvoření projektu pro překlad nodelua bylo – vzhledem k pomoci autora Development kitu – hodně usnadněno. Projekt šel přeložit na první pokus a po cca 7-mi minutách překladu jsem získal vytvořené binární soubory.

Screenshot 2014-12-26 13.46.42

Teď se tedy můžu zaměřit na studium a testování rozdílů obou LUA implementací, studium toho, jak probíhá internetové nahrávání LUA aplikace a dalších věcí, které mě zajímají.

Pro ty, kteří nejsou zaregistrovaní na fóru ESP8266, nebo pro případný výpadek jsou pod článkem umístěny odkazy na soubory (mimo Javy a Eclipse IDE), nebo přímo soubory, použité pro instalaci…

Espressif Dev kit 1.0.4 x64

MinGW Installer

Skript a doplňkové Min-GW moduly

 

NodeLuaMake
NodeLuaMake
NodeLuaMake.zip
4.2 KiB
1377 Downloads
Detaily