Rebel II – pokus o jemný tisk

IMG_8776_webZrovna pracuji na projektu pro mého bratra, ve kterém bude třeba vytisknout poměrně jemné díly na které moje dosud používaná přesnost, respektive výška tisknuté vrstvy, není vhodná. Nastal tedy čas pro otestování tisku ve vrstvách po 0.2mm…Nejdříve jsem nechal vytisknout vzorek dílů v původním nastavení tiskárny s výškou tisku 0.3mm. Použitý materiál je černé PLA, které jsem zrovna měl nasazené v tiskárně po tisku krabičky na Chytrou postel (™) o které se někdy taky možná zmíním. Tisk se podařil v běžné kvalitě:

IMG_8774_webPo ověření, že se díly dají spojit a chovají se tak, jak bylo očekávané jsem přestavil parametry tisku na výšku vrstvy 0.2mm a spustil další tisk… Vše začalo správně a po asi dvou vrstvách jsem přestal tisk sledovat. Po chvíli se mi ale zdálo, že neslyším tiskárnu a tak jsem ji šel překontrolovat – tisk byl zastavený – tedy přesně ji tiskárna stála, Repetier hlásil nějaké chyby při komunikaci. Co bylo ale horší je to, že Arduino nereagovalo ani na stisk tlačítka Reset. Musel jsem vypnout a zapnout napájení celé tiskárny, aby se vše opět rozeběhlo. Je to podivná závada, která se mi vyskytla poprvé. Naštěstí ale extruder v okamžiku, kdy jsem na problém přišel netopil a netopilo ani topení v podložce. Buď to svědčí o šťastné náhodě, nebo je Firmware v Arduinu tak šikovně napsaný, že obsahuje vnitřní watchdogy… Poté jsem tisk zkusil znovu a se stejnými daty se již dokončil bez potíží. Výsledek vypadal takto:

IMG_8775_webNo abych to shrnul – jemnější to bezesporu je, jak ukážu na další fotografii, ale čekal jsem, že při zjemnění o 50% bude výsledek lepší… Ještě prověřím všechny nastavení, jestli jsem se někde nespletl, ale tisk byl výrazně delší (46minut oproti 23minutám původně), takže předpokládám, že ne. Na srovnávací fotografii je nahoře tisk s výškou vrstvy 0.3mm a dole tisk s výškou vrstvy 0.2mm.

IMG_8776_webSpokojený sice jsem, ale mohlo to být lepší 🙂