EasyTherm Connect+, náhled na firmware

Přesto, že firmware pro EasyTherm ještě zdaleka není dokončený, musím na základě četných žádostí trošku poodkrýt vzhled a filozofii. V prvním článku o ETCP jsem uveřejnil informace o tom, že aplikace je kompletně servírovaná ze souborového systému SPIFFS uvnitř ESP8266 – i přes značný nárůst velikosti kódu toto řešení zůstalo stále zachované. Nastavování a programování ETCP nevyžaduje připojení k internetu a celý systém dokáže pracovat v tzv. ostrovním režimu. Došlo ale k podstatnému přepracování rozhraní a rozšíření podílu Blockly. Uvědomil jsem si totiž, že se filozofie programovacích bloků a celé skládačky dá aplikovat nejen na programování pravidel, ale i na konfiguraci hardware, senzorů a periferií. Použití Blockly pro konfiguraci hardware je skvělá věc – při správně navržených blocích prakticky znemožňuje špatnou konfiguraci. Vestavěné typové kontroly nedovolí umístění konfliktních periferií do konektorů, takže je uživatel nepřímo vedený ke správnému výsledku. Mým snem bylo (a stále je) vytvořit aplikaci pro jednoduchou automatizaci, kterou dokáže nakonfigurovat a naprogramovat prakticky každý ve věku od 9 do 99let.

Pro demonstraci současných schopností ETCP jsem si vybral konstrukci teploměru a vlhkoměru s připojeným OLED displejem, využívajícím čidlo SI7021. Aby displej nesvítil stále, je dále připojeno PIR čidlo a aby bylo možné naměřené hodnoty použít i v nějaké další aplikaci, je použitý exportní modul (informátor) s XML výstupem.

Ve webové aplikaci jsem nejdříve nakonfiguroval připojený HW, nastavil parametry zobrazení na OLED displeji a přidal výstupního informátora…

Parametrem OLED displeje je nastavitelný timeout pro jeho zhasínání, který jsem nastavil na 10 sekund. Abych dosáhl opětovného rozsvícení při detekci pohybu nad PIR čidlem (realizovaným vstupním pinem s napojeným detektorem hrany), bylo nutné do systému zadat velmi jednoduché pravidlo…

… a nakonec do sekce informátorů přidat ten, který generuje XML výstup.

Po uložení je možné na stavové obrazovce zkontrolovat měřené hodnoty z jednotlivých senzorů…

… tyto hodnoty jsou aktualizovány v reálném čase, takže veškeré změny hodnot jsou patrné prakticky okamžitě po měření. No a nakonec pohled na vlastní OLED a celou sestavu ETCP…

Celou aplikaci jsem nahrál na testování Daliborovi s tím, že budeme postupně odlaďovat chyby a nedostatky a doplňovat senzory a další chybějící elementy. Stalo se ovšem to, že mě Dalibor, tuším ve čtvrtek, položil pár doplňujících dotazů, které mi stávající koncepci čidel hodně nabouraly – přiznám se, že nechápu, jak je možné, že jsem si je nepoložil sám a už dřív 🙁 . No v každém případě to znamená, že například bloky čidel se budou ještě výrazně měnit, protože pracujeme na ještě lepším systému měření – tentokrát to ale dělám tak, že Daliborovi posílám cvičnou webovou aplikaci, která běží jen na PC a společně dolaďujeme senzorické bloky (zatím jen na BME280) a jejich doplňky. Takže zatím… Stay tuned!

8 komentářů u „EasyTherm Connect+, náhled na firmware“

  1. Pavle a Dalibore,
    smekám, bezvadná práce.
    Máte v plánu i funkce pro skleník? Větrání s čidlem větru a automatické zavření při bouři, vlhkost zeminy a závlaha, doplňování vody v nádrži?

    1. Ahoj Ondro,
      napíšu i za Dalibora – moc děkujeme. V plánu jsou obecná čidla (teplota, vlhkost, tlak, světlo, kontakt, analogová hodnota, …) a obecné výstupy (relé, GPIO, PWM, …), takže pak bude jen na uživateli, co si z celého EasyThermu poskládá a jaký vytvoří výsledek. Takže vlastně ano – i na tohle všechno to půjde použít (a doufám, že mnohem snadněji, než většina jiných automatizací 🙂 ) …

  2. Ahoj Pavle,
    zajímalo by mě, jaký typ PIR senzoru je na obrázku?
    Děkuji

  3. Ahoj,
    Za prvé směnu a řeknu skvělá prace a za druhé se optat bude Váš sw volně ke stažení? A půjde použít na běžně prodávaných deskách (Wemos, nodemcu)?

    1. Omlouvám se, automatické opravy na telefonu jsou někdy fakt hloupé. Nemělo být směnu ale smeknu a místo optat mělo být optám.

    2. Ahoj Petře,
      díky. Zatím ještě nebylo rozhodnuto, zda EasyTherm FW bude jako Open Source. Primární určení je do ekosystému EasyTherm, jehož HW bude (vlastně už je) částečně otevřený, ale otevírat úplně všechno se mi (aspoň zatím) příliš nechce. Vysvětlím proč: Většina open source projektů těží z komunitní podpory a příspěvků, bohužel ale moje zkušenosti s českou komunitou jsou spíše negativní. Podporu projektu takového rozsahu v případě jeho otevření nemůže dělat jeden člověk.

Komentáře nejsou povoleny.