SiPy, aneb jak snadno na IoT pomocí SigFox a Pythonu

Shodou šťastných okolností jsem dostal příležitost k otestování univerzálního vývojového kitu (nejen) pro IoT, obsahujícího jak WiFi a Bluetooth bezdrátová rozhraní, tak i rozhraní pro nově se rozšiřující síť SigFox, v České republice zastřešené firmou SimpleCell. Výsledek testu mě tak nadchl, že už mám vymyšlený reálný projekt, kde modul použiji, ale protože realizace bude vyžadovat návrh a výrobu plošného spoje, což zabere nějaký čas, dovolím si vás nejdříve seznámit s vývojovým kitem a mými prvotními poznatky…

Kompletní vývojový kit se skládá z vlastní desky SiPy, rozšiřující desky, antény s kablíkem, zakončeným U.FL konektorem a krabičky.

Vlastní elektronika SiPy je – na to, kolik rozhraní obsahuje, překvapivě malá. Pro srovnání velikostí…

… odshora: Raspberry Pi Zero (bez WiFi), Linkit Smart 7688 Duo (WiFi, Linux + Arduino CPU), SiPy (ESP32, WiFi, Bluetooth, SigFox).

Instalace modulu a celková montáž do krabičky je velice jednoduchá – vše je perfektně připraveno a sestavení celého kitu nezabere více, než pár minut i méně zručným jedincům.

Po sestavení doporučuji nejdříve aktualizovat firmware, což je přehledně popsáno na stránkách výrobce. Potěšilo mě, že podpora je jak pro OS Windows, tak pro Linux a jediné, co budete potřebovat navíc je micro USB kabel a drátová propojka.

Nemá smysl, abych se zde podrobněji rozepisoval o průběhu aktualizace – vše je ošetřeno v průvodci, který aplikace pro aktualizaci obsahuje. V mém případě (Linux Ubuntu 16.4 LTS) proběhlo vše bez jediného zádrhelu a na první pokus. Pro vlastní vývoj aplikací je k dispozici hezké vývojové prostředí PymakrIDE, opět dostupné jak pro Microsoft Windows, tak pro Linux.

Po počátečních “hrátkách” s prostředím, registrací modulu do sítě SigFox a zkoušce obligátního blikání LEDkou jsem se rozhodl změřit spotřebu – přece jen jde o technologii, která by měla umožnit provoz i z baterií. Průměrná spotřeba vývojového kitu se pohybuje kolem 110mA. Tohle tedy zrovna moc málo není, ale pak jsem si uvědomil, že v továrním nastavení běží i WiFi v režimu AP – musím tedy nastudovat ovládání jednotlivých rozhraní, jejich vypínání a zejména ovládání ULP procesoru, který modul také obsahuje a měl by snížit spotřebu až na (teoretických) 25uA. Dokumentace je shromážděna na stránkách docs.pycom.io a je opravdu velmi rozsáhlá včetně příkladů a já zatím nejsem ani v polovině studia.

No a na závěr ještě jedno srovnání:

vpravo – můj modul o rozměrech cca 5x5cm, WiFi + 868MHz komunikace s dosahem (snad) 500m, vlevo SiPy SigFox s dosahem až 50km

3 komentáře u „SiPy, aneb jak snadno na IoT pomocí SigFox a Pythonu“

  1. ahoj,
    tusim, ze asi predbiham,
    muzu se jen zeptat jake to je psat psat kod procesoru v micropythonu? docela me tady ty desticky zaujala i drive…ale videl jsem na webu jen ukazkove prikaldy bez vetsi aplikace

    1. Zkoušel jsem LUA, Espruino (Javascript) a jako jeden z původních backerů Micropythonu i Micropython. Přiznám se, že nejsem moc velký příznivec interpretovaného kódu na malých mikrokontrolérech a prakticky vždycky jsem narazil na problém s velikostí dostupné paměti. Můj závěr je, že na malé věci to dostačuje, píše se v tom rychle, ale moje zkušenosti s trvalým během více zatíženého programu (24/7) nejsou dobré. Zrovna teď v Micropythonu píšu komunikaci s řídícím systémem solárního ohřevu TUV, takže jakmile se to celé rozjede, tak vyjde další článek…

      1. dekuji za info a cenné články, budu s napětím očekávat jak se to podaří

Komentáře nejsou povoleny.